• Galip Erdem Paneli

    Galip Erdem Paneli

  • Değişen Dünya Düzeninde Türk Milletinin ve Türkiye Cumhuriyeti'nin Yeri

    Değişen Dünya Düzeninde Türk Milletinin ve...

  • Cumhuriyet Döneminde  Türk Hukuk Sistemindeki Gelişmeler

    Cumhuriyet Döneminde Türk Hukuk Sistemindeki...

  • Panel: Cumhuriyetin Kazanımları

    Panel: Cumhuriyetin Kazanımları

  • Konferans: Cumhuriyet Dönemi Eğitim Politikaları

    Konferans: Cumhuriyet Dönemi Eğitim Politikaları


“Bayrakları bayrak yapan üstündeki kandır, Toprak, eğer uğrunda ölen varsa vatandır”

 
Ana sayfaArşivÖDÜLLER SAHİPLERİNİ BULDU

ÖDÜLLER SAHİPLERİNİ BULDU

2009-04-08

Türk şiirinin en önemli ustalarından biri olan Yahya Kemal Beyatlı’nın ölümünün 50. yılı nedeniyle 2008 yılı Kültür ve Turizm Bakanlığınca Yahya Kemal’i anma yılı seçilmiştir. Bu çerçevede yurt çapında yoğun faaliyetler düzenlenmiştir. Türk Ocakları Ankara Şubesi olarak biz de bu etkinliklere katkıda bulunmayı bir görev saydık ve orta öğretim kurumları öğrencileri arasında “Yahya Kemal’in nesir ve şiirlerinde vatan sevgisi” konulu bir kompozisyon yarışması düzenledik. Yarışmaya katılan okulları kutluyoruz. Bu yarışmaya maddî katkı sağlayan iş adamlarımızdan Sayın Rafi Altınok’a, ayrıca yarışmanın gerçekleşmesinde birlikte yaptığımız törene katkılarından dolayı Millî Kütüphane Başkanı Sayın Tuncel Acar’a, okul yöneticilerine, Öğretmenlerine ve Öğrencilerine teşekkür ediyoruz, başarılarının devamını diliyoruz. Ayrıca etkinliğimize dinleyici olarak katılan siz konuklarımıza da teşekkür ediyor, hepinize sevgi ve saygılar sunuyoruz. Hoş geldiniz.Yahya Kemal 1884 yılında Üsküp’te doğdu. 1902 yılında İstanbul’a geldi ve 1958 yılında İstanbul’da vefat etti. 74 yıllık hayatında üniversitelerde öğretmenlik, milletvekilliği ve büyük elçilik görevlerinde bulundu. Devletine ve dinine olan sevgisi annesinden aldığı terbiye ile oluşmuştur. Annesi onun üzerinde çok etkili olmuştur.

Türk edebiyatının usta kalemi şair ve fikir adamı, Cumhuriyet dönemi Türk şiirinin en büyük temsilcilerinden biri olan Yahya Kemal şiirlerinde özellikle Türklük temalarını işleyerek Anadolu’yu İstanbul’la buluşturmuştur.


Yahya Kemal geleceği geçmişe, geçmişi geleceğe bağlayan bir insandır. O geçmişle gelecek arasında bir köprü olmuştur.

On da vatan sevgisi o kadar yüce ki, şiirlerinde ve nesirlerinde yer almıştır. Birinci dünya savaşına katılan Osmanlı İmparatorluğu’nun toprakları bir bir elden giderken, giden her bir vatan parçası sanki Yahya Kemal’in canından, ciğerinden giden bir parçaydı. Duyduğu derin acıları şiirlerinde dile getiriyordu, bu acılar karşısında ölenlere imreniyordu ve 1918 de yazdığı bir şiirinde,

Ölenler öldü, kalanlarla muztarip kaldık.
Vatanda hor görülen bir cemaatiz artık der. ve şiirini şöyle tamamlar.
Fakat bu çok süremez, mutlaka şafak sökecek,
Ateş ve kanla siler, bir gün ordumuz lekeyi,
Bu, insan oğluna bir şeyn olan mütarekeyi.


Yahya Kemal Türklük ve Türkçe sevdalısıydı. “Türkçe’nin çekilmediği her yer vatandır” diyordu. Evet, bugün Türkçe Musul’dan, Kerkük’ten Batı Trakya’dan, Kıbrıs’tan ve daha nice yelerden çekilmemiştir. Çekilmeyecektir ve bir gün elbette her şey aslına dönecektir. Yeter ki inancımızı, ümidimizi yitirmeyelim.

Sevgili gençler, sizlerin de millî duygularınızdan, heyecanınızdan, erdeminizden aldığım güç ve ilhamla böylece bir inancımı dile getiriyorum. Sizler var oldukça elbette bizlerin bu inanç ve güveni güçlenerek devam edecektir. Kimse şehitler vererek, alınteri dökerek, bağrına Türk’ün mührünü vurarak vatan yaptığımız diyarları unuttuğumuzu zannetmesin.

Bin atlı akınlarda çocuklar gibi şendik, Bin atlı o gün dev gibi bir orduyu yendik. Bu toprakları vatanlaştıran ve bu uğurda şehit olanlar ile halen vatanın bölünmez bütünlüğü için şehit olanlara Allah’tan rahmet diliyoruz, mekânları cennet, ruhları şad olsun.

Bizlere ölümsüz eserler bırakan Yahya Kemal’i bir kere daha rahmetle anıyor, beni dinlediğiniz için teşekkür ediyor, en içten sevgi ve saygılarımı sunuyorum.

Daha sonra Şef Cemile Uncu yönetimindeki TRT Ankara Türk Sanat Müziği Gençlik Korosunun Yahya Kemal'in bestelenen eserlerinden sunduğu konserden sonra ödül dağıtım törenine geçilmiştir.


TRT Ankara Türk Sanat Müziği Geçlik Korosu


Devlet Tiyatrosu Sanatçısı ve Rejisörü Ensar Kılç'a Yahya Kemal'in" Kendi Gökkubemiz" adlı eserini sahneye koyarak kendisi bizzat Yahya Kemal'i canlandırdığından aynı zamanda Türk Ocaklarına gösterdiği ilgi ve destekten dolayı Şube Başkanımız Türkân Hacaloğlu tarafından şükran plaketi verilmiştir.

DERECEYE GİRENLER

1. Ankara Atatürk Lisesi Öğrencisi........................A.Kerem Albayrak
2. Özel Türk Yurdu Anadolu Lisesi öğrencisi...........Hatice Betülay Himoğlu
3. Kırkkonaklar Anadolu Lisesi öğrencisi................Gizem Tuğba Dülkadir

TEŞVİK ÖDÜLÜ ALMAYA HAK KAZANANLAR

1. Özel Türk Yurdu Anadolu Lisesi Öğrencisi .................Burak Minarecioğlu
2. 2.ci Uluğbey Anadolu Lisesi öğrencisi....................... Rahime Polat
3. 3.cü Alparslan Anadolu Lisesi öğrencisi .....................Sevil Yıldız

ÖÐRENCİLERE VERİLEN ÖDÜLLER DERECEYE GİRENLERE

1.ciye (750 YTL+ Katılım Belgesi+Kitap Seti)
2.ciye (500YTL+Katılım Belgesi +Kitap Seti)
3.cüye (300YTL+ Katılım Belgesi+Kitap Seti ) TEŞVİK ALANLARA
(Birer çeğrek altın+Katılım Belgesi+Kitap Seti) verilmiştir.
Ayrıca Okul Müdürlerine ve öğretmenlerine Plaket+Kitap Seti ile törene katılan 400’e yakın öğrenciye Türk Ocağı Yayını olan Yahya Kemal Beyatlı kitabı hediye edilmiştir.

ÖDÜL DAÐITIM TÖRENİNDEN GÖRÜNTÜLER


Ankara Vali Yardımcısı N.Naci Kalkancı 1.cilik ödülünü verirken


Türk Ocakları Genel Muhasibi Galip Tamur 2.cilik ödülünü verirken


İl Milli Eğitim Müf. Hanefi Dilmaç 3.cülük ödülünü verirken


Şube Başkanı Türkan Hacaloğlu 1.Teşvik ödülünü verirken


Türk Ocakları Merkez Yön.Kur. Üyesi Dr.Fahri Atasoy 2.Teşvik ödülünü verirken


Türk Ocakları Danışma Kurulu Üyesi Hüsnü Poyraz 3.Teşvik ödülünü verirken

Paylaş

O Sadece Mustafa Kemal Değil, O TÜRK’ÜN ATASI ATATÜRK’TÜR

Türk milletinin ve mazlum milletlerin kötü talihini değiştiren üstün kişiliği ile çağa damgasını vuran büyük önder ATATÜRK’Ü aramızdan ayrılışının 83.Yıl dönümünde minnet ve saygıyla anıyoruz.

Tarihte bin yılda bir gelebilecek üstün nitelikli devlet ve fikir adamı ne mutlu ki Türklüğün en zor günlerinde bizim milletimize nasip oldu. O’nun üstün devlet ve fikir adamlığı sayesinde vahşi Batının “hasta adam” olarak nitelendirdiği Osmanlı Devleti’nin külleri arasından bugünün güçlü modern Türkiye Cumhuriyeti kurulmuştur. Bu cumhuriyetin evlatları olarak da biz bağımsız lâik ve demokratik Türk devletini kanımızın son damlasına kadar koruyup yaşatacağımıza and içmişiz…

Vatanı, milleti, namusu, şan ve şerefi için hayatını feda etmekten çekinmeyen, yolundan ve sözünden dönmeyen, vatan yaptığı her yerde, ilim ve kültür meşalesini tutuşturan insan Türk’tür. İşte o Atatürk’tü.

Gazi Mustafa Kemal “Ne mutlu Türküm diyene” diyerek özünü bu sözle ifade etmiştir. 

Büyük adamlar ancak büyük milletin bağrından çıkar. Bir düşünürümüz ‘’Türk Milletinin portresini sadakatle çiziniz o zaman Atatürk’ün portresini çizmiş olursunuz’’ der.

O çok özel bir şahsiyetti. Çünkü O şahsi ihtiraslarını millet yolunda hizmet gayesine veren bir Türk’tür.

O Kişi oğlu kişi değil, bir ülkü bir düşünce sistemi medeni hayatın gücü kaynağıdır.

O insanlık idealine aşık, faziletin timsali, karanlığa düşmüşlerin ümit ışığı ve meşalesidir. Çekin ellerinizi Atatürk’ümüzün üzerinden onu sağa sola götürmeyin. Onun adını ucuz politikalarınızla kirletmeyin. Çünkü O milli dehânın tam Kemâlidir. Türk’ün hem celâli hem cemalîdir.

 Asırlar boyunca hür yaşamış bu milletin gözü pek alnı açık vicdanı temiz Türk! Atatürk.

Vurunca kılıç kesmeyen, bir acı sözle devrilen zalimlerin başına balyoz, acizlerin derdine derman kaya gibi sert, ipek kadar yumuşak, insanlık tarihinin onuru Türk! Atatürk.

Omuzuna attığın gurbet heybesiyle dağlara, ovalara, vadilere medeniyet tohumlarını eken, geçtiğin her yerde uyuyan insanları uyandıran, aydınlığa kavuşturan Türk! Atatürk

“Bir gün İstiklâl ve Cumhuriyetine kast eden düşmanlar bütün dünyada emsali görülmemiş bir galibiyetin mümessili olur” demiştin.

Cumhuriyeti emanet ettiğin Türk Gençliği galibiyetin mümessili olarak Vatanı böldürüp bayrağını asla indirmeyecektir…

İktidarda olup gaflet ve delalet içinde onları uyandıracak, Türk İstiklâl ve Cumhuriyetini daima koruyacak milletine ve devletine sahip çıkmak en büyük ülküsü ve ideali olacaktır. Her şeye rağmen bil ve inan ki Türk milletinin düzenini bozmaya kimsenin gücü yetmeyecektir. Birlik ve beraberliğimize gölge düşürmek isteyenlere asla müsaade edilmeyecektir.

“Tefrika girmeden bir millete düşman giremez

Toplu vurdukça yürekler onun top sindiremez.

Sahipsiz olan bir vatanın batması haktır.

Sen sahip olursan bu batan batmayacaktır.”

Aziz Atatürk kurduğun son Türk Devletini ecdadımızın son yadigarını aziz vatanımızı bölmek parçalamak isteyenlere arkanda bıraktığın Türk Gençliği asla müsaade etmeyecektir. Ellerine tutuşturduğun ilim, irfan meş’alesini söndürmeden ebediyete kadar taşıyacağına inanıyorum. Naçiz vücudun toprak oldu ama Türk devleti milletiyle sonuna kadar yaşayacaktır. Mehmetçik nöbetini tutuyor, vatanını kahramanca savunuyor. Rahat uyu Atam.

O Türklüğün eşsiz lideri Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK'ü ve silah arkadaşlarını, şehitlerimizi, gazilerimizi bir kere daha rahmet, minnetle anıyorum. Ruhları şâd olsun.

Türkan HACALOĞLU

Ankara Türk Ocağı Başkanı

İSTİKLÂL MARŞI KABULU

Yayınlar

Sosyal medya